• Norm - İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi

  • Hafta İçi: 09:00-18:00 / Cts: 09:00-15:00

İşitme Kaybı

Image

İşitme Kaybı Nedir?

İşitme kaybı, kulağınızın herhangi bir kısmı gerektiği gibi çalışmadığında ortaya çıkan durumdur.

İşitme duyunuzun nerede hasar gördüğüne bağlı olarak üç farklı türde işitme kaybınız olabilir. İşitme kaybınız şunlar olabilir:

Dış veya orta kulağınızı içeriyorsa iletim
İç kulağınızı içeriyorsa sensörinöral
İkisinin bir kombinasyonunu içeriyorsa karışık (mikst) işitme kaybıdır .

Yaş, hastalık ve genetik gibi belirli koşullar işitme kaybında rol oynayabilir. Modern yaşam ile birlikte, bazı ilaçlar ve birçok yüksek, sürekli gürültü kaynağı da dahil olmak üzere bir dizi kulağa zarar veren öğeler yaşantılarımıza eklendi.

Ayrıca ses algılama yetisine sahip olan tüm canlılar işitme sorunları ile ile karşılaşabiliyor. İşitme kaybının birden fazla türü bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır:

Ani İşitme Kaybı
Ani sensörinöral işitme kaybı veya ani sağırlık, hızlı bir işitme kaybıdır. Aynı anda veya 3 güne kadar bir süre boyunca bir kişinin başına gelebilir. Tıbbi bir acil durum olarak kabul edilmelidir. Siz veya tanıdığınız biri ani sensörinöral işitme kaybı yaşarsa, hemen bir doktora gitmeniz gerekmektedir.

Yaşa Bağlı İşitme Kaybı
Yaşa bağlı işitme kaybı, kişi yaşlandıkça yavaş yavaş ortaya çıkar. İç kulak ve işitme sinirindeki değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir. Yaşa bağlı işitme kaybı sebebiyle bir kişinin yüksek seslere tahammül etmesini veya başkalarının söylediklerini duymasını zorlaştırabilir.

Yaşa bağlı işitme kaybı genellikle her iki kulakta da meydana gelir ve onları eşit şekilde etkiler. Yaşanan kayıp aşamalıdır, bu nedenle kişi duyma yeteneğinin bir kısmını kaybettiğini fark etmeyebilir.

Kulak Çınlaması (Tinnitus)
Tinnitus her yaşta yaygındır. Genellikle kulaklarda çınlama olarak tanımlanır, ancak kükreme, tıklama, tıslama veya vızıltı gibi de sesler de geldiğini hastalar söylemektedirler. Bu ses bazen düzenli olarak devam eder bazen de gelip gidebilir. Bir veya iki kulakta duyulabilir ve yüksek veya yumuşak olabilir. Tinnitus, her tür işitme kaybına eşlik edebilir ve yüksek tansiyon, alerji gibi diğer sağlık sorunlarının bir işareti veya ilaçların yan etkisi olabilir.

Tinnitus bir hastalık değil bir semptomdur. Kulak kanalını tıkayan bir parça kulak kiri kadar basit bir şey kulak çınlamasına neden olabilir, ancak aynı zamanda bir dizi sağlık durumunun sonucu da olabilir.

İşitme Kaybı Nasıl Önlenir?

İşitme kaybıyla ilgili pek çok efsane olsa da, insanların işitme duyusunu kaybetmeye başlamasının iki yaygın nedeni vardır:

Yaş: Yaşlandıkça, iç kulaklarınızdaki minik tüy hücreleri yavaş yavaş parçalanır ve ses titreşimlerini eskisi kadar iyi alamaz.

Gürültü: Zamanla çok fazla yüksek ses kulaklarınızdaki tüy hücrelerine zarar verebilir.

Gürültüye bağlı işitme kaybını önlemek ve yaşa bağlı işitme kaybının kötüleşmesini önlemek için bazı şeyler yapabilirsiniz. İşte kulaklarınızı olabildiğince keskin tutmanıza yardımcı olacak sekiz ipucu.

1. Çok Fazla Gürültüden Kaçının
Çevrenizde bulunan gürültü sebebiyle bağırmak zorunda kalırsanız, bu ses işitme duyunuza zarar verecek kadar yüksek olur. Motosikletlerden, konserlerden, testere ve matkap gibi elektrikli aletlerden, kulaklıklardan ve daha fazlasından gelen sesler, fark yaratacak kadar yüksek olduğunda bunlar işitme duyumuzu olumsuz yönde etkilerler.

2. İşitme Koruması Kullanın
Birkaç dakikadan daha uzun süre yüksek seslerin arasında kalacağınızı biliyorsanız, aşağıdakiler gibi koruma takmayı düşünün:

Kulak tıkacı: Genellikle köpük veya kauçuktan yapılırlar, kulak kanalınıza girerler ve gürültüyü 15 ila 30 desibel azaltabilirler. Onları hazır satın alabilir veya size uyacak şekilde ısmarlama yaptırabilirsiniz. Bazı kulak tıkaçları, gürültü seviyelerini tüm frekanslarda eşit olarak düşürür. Müzisyenler gibi sesi daha sessiz ancak bozulmamış hale getirmesi gereken kişiler için faydalıdırlar.

Kulaklıkla: Bunlar tamamen kulaklarınıza oturur ve sesleri yaklaşık 15 ila 30 desibel azaltır. Sesi engellemek için her iki kulağa da sıkıca oturmaları gerekir.

3. Sigara İçmeyin
Araştırmalar, tütünün işitme duyunuzu kaybetme olasılığını da artırabileceğini gösteriyor. Yani bu durum sigarayı bırakmanız için bir iyi neden daha olabilir. Sigara içmiyorsanız, ikinci el dumanı solumaktan kaçının.

4. Kulak Kirini Düzgün Bir Şekilde Çıkarın
Kulaklarınızda kulak kiri birikmesi sesi boğabilir. Ancak bunları temizlemek için pamuklu çubuk kullanmanız daha derine itebilir. Bunun yerine, nazikçe yıkamak için evde bir sulama kiti kullanmanızı ya da temizletmek için doktora gidebilirsiniz.

5. İlaçlarınızı Kontrol Edin
Bazı antibiyotikler ve kanserle savaşan ilaçlar da dahil olmak üzere yaklaşık 200 ilaç işitme duyusuna zarar verebilir. Yüksek dozda aspirin bile kulaklarınıza zarar verebilir. Reçeteli bir ilaç alıyorsanız, olumsuz bir etkisi olmayacağından emin olmak için doktorunuza danışın. Kulaklarınıza zarar verebilecek bir ilaç almanız gerekiyorsa, tedaviniz öncesinde ve sırasında doktorunuzun işitme ve dengenizi kontrol ettiğinden emin olun.

İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda sıraladıklarımızın hepsi, işitme kaybınızın belirtilerinden olabilir ve bu senaryoların hepsini yaşayabilirsiniz.
• Arkadaşlarınız veya aileniz televizyonun sesini çok açtığınızı söylüyorsa,
• Özellikle gürültülü ortamlarda konuşmayı anlamakta güçlük çekiyorsanız,
• Telefondaki insanları duymakta zorluk çekiyorsanız,
• Duyduğunuz bir sesin nereden geldiğinden emin değilsiniz,
• İnsanlardan sık sık kendilerini tekrar etmelerini istersiniz,
• Duymanıza yardımcı olması için bir eşe veya sevdiğiniz birine bağımlıysanız,
• Kendinizi sosyal ortamlardan kaçınırken buluyorsanız,
• Düzenli olarak kulak çınlaması fark ediyorsanız,

Bunlar işitme kaybınıza işaret ediyor olabilir. Bu yüzden bu belirtileri düzenli olarak yaşadığınızı düşünüyorsanız bir hekime danışmanız gerektiğini unutmayınız.

Tinnitus (Çınlama) Nedir?

Tinnitus kişilerin kulakta vızıltı, sinyal sesi, tıslama, uğultu ya da bir düdük sesi gibi sesler duyulmasına denir. Bu sesleri sadece kişinin kendisi duyar ve genelde bu sesler uğuldama veya çınlama olarak tarif edilir. Kulak çınlaması, bir veya her iki kulakta da olabilmektedir. Pek çok nedeni mevcuttur. Kişilerin duyduğu bu sesin sürekliliği oldukça sıkıntılı bir durum yaratmaktadır. Çınlama işitme kaybıyla birlikte ise orta kulak, iç kulak ve beyinde işitme merkezi hastalıkları açısından hastanın kontrol edilmesi gerekmektedir.

Tinnitus ( Çınlamaya) Sebep Olan Faktörler Nelerdir?
• Kulak ve sinüs enfeksiyonları
• Kulak Kirleri
• Stres, yoğun iş aktivitesi
• İç kulak bölgesinde sesi algılayan hücrelerin hasarı,
• Sesin beyne taşınmasını sağlayan sinirlerde olan sorunlar
• Psikolojik nedenler, depresyon, anksiyete,
• Kadınlarda bazen menopoz sonrası
• Denge ve vertigo sorunu yaratan hastalıklarla
• Uyku apneli hastaların bazılarında
• Vücutta bazı vitamin, mineral eksiklikleri.
• Yaşa bağlı; Tinitus bazen yaşlı kişilerde işitme kaybının ilk işaretidir
• İlaçlara bağlı bir yan etki,
• Kuvvetli ses travmasına maruz kalma,
• Gürültüye bağlı işitme kaybı,
• Orta kulak kemikçiklerinin kireçlenmesi
• Kulak zarı delikleri,

Gibi daha birçok neden çınlamaya sebep olabilmektedir. En doğru teşhis için doktorunuza danışmayı unutmayın.

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için yasal mevzuata uygun çerezler kullanılır. Norm İşitme Cihazları sitemizi kullanarak bu çerezleri kabul etmiş olursunuz.